Wist je dat

 

 

...er in Romeinse steden geen begraafplaats te vinden is? De Romeinen vonden dat doden niet binnen maar buiten de stadsmuur begraven moesten worden. Maar soms vind je toch een Romeinse begraafplaats binnen de stad. Dat komt doordat de stad steeds groter werd en de stadsmuur uiteindelijk verplaatst is. 

 

 

 

 

...de Romeinen hun steden en legerplaatsen via een rechthoekig stratenpatroon aanlegden? Het patroon ging uit van twee hoofdwegen. Een op de noord-zuidas en een op de oost-westas. Parallel aan deze hoofdwegen werden alle andere straten aangelegd. Om de straten recht te krijgen werd gebruik gemaakt van een groma; een landmeter. Het kruispunt waar de twee hoofdwegen elkaar kruisten werd om deze reden ook groma genoemd.

 

...je door gebruik te maken van bogen veel grotere ruimtes kunt overspannen en ook hoger kunt bouwen? In de oudheid werd van deze bouwwijze al gebruik gemaakt en de Romeinen wisten deze te perfectioneren. De bouwwijze wordt opus caementicium genoemd. Het bekendste voorbeeld van koepelbouw uit de Romeinse tijd is waarschijnlijk het Pantheon in Rome. Pas in 1912 werd de spanwijdte (43,3 m) van deze koepel overtroffen door de bouw van de Festhalle in Breslau, die een koepel van gewapend beton van 65 m had.

 

 

 

...de Romeinen voor hun badhuizen al gebruik maakten van vloerverwarming? De hete lucht, afkomstig van grote ovens, werd onder de vloer en door de wanden gevoerd en verwarmde zo de ruimte en het water.

 

 

De Romeinen zijn niet de uitvinders, maar wel de eerste grootverbruikers van het slot. Ze waren de eerste die sloten van ijzer of brons maakten in plaats van hout. Zo kon vuur het slot niet makkelijk meer vernietigen. Vooral in steden waren sloten nodig, omdat inwoners elkaar niet altijd kenden.

 

 

Romeinen maakten veelvuldig gebruik van mozaïek als versiering of verduidelijking van iets. Waarschijnlijk waren er voorbeeldboeken waaruit de afbeeldingen van mozaïek nagemaakt konden worden zoals een beeld van een hond met de woorden: Hier waak ik! Een echt mozaïek bestond uit meer dan 10.000 steentjes, glas en keramiek per m2. Even een vergelijking met je computerbeeldscherm: daar worden 1 miljoen pixels per m2 gebruikt (400 pixels per cm2)

 

 

...Romeinen water gecontroleerd zowel omlaag als omhoog konden laten stromen? Voor het omhoog krijgen van water gebruikten ze de schroef van Archimedes. Wanneer je de schroef in de juiste richting draait wordt het water omhoog getransporteerd.

 

 

 

... de Romeinen al gebruikt maakten van allerlei verzorgingsproducten? Zo werd in een glazen flesje olie meegenomen waarmee je je voor het baden insmeerde. Om de dode huidcellen, vuil, zweet en de aangebrachte olie te verwijderen werd gebruik gemaakt van een huidschraper (strigilis). Voor overtollige haren gebruikten men een bronzen pincet en oorsmeer werd met een bronzen oorlepeltje verwijderd. Na het badderen werden crèmepjes opgesmeerd en maakten vrouwen zich mooi met make-up, vaak kleurstof in een doosje.

 

 

 

 

... de Romeinen al een soort ANWB-paddenstoelen langs wegen plaatsen met de dichtstbijzijnde plaats en afstand erop? Deze worden mijlpalen genoemd. De Romeinen gebruikten de mijlenteller (hodometer) om de afstanden te meten. Het meetsysteem was gebaseerd op de lengte van een voet (29,6 cm). Vijf voet was een passus (1,48 m) en 1000 passus was een Romeinse mijl (1,48 km). De afstanden op de mijlpalen werden aangegeven in mijlen. Ook stond op de mijlpaal een inscriptie met de naam van de keizer die de weg had aangelegd of er onderhoud aan had gepleegd.

 

Romeinse soldaten moesten een zware bepakking mee sjouwen die wel 45 tot 50 kg kon wegen. Zo droegen ze een maliënkolder, die gemaakt was van kleine ijzeren ringetjes, een helm, schild en wapens. Maar ook kookspullen, voedsel en een zware mantel. Als schoenen hadden ze een soort sandalen met spijkers in de zolen die zorgden voor grip.

 

 

De Romeinen waren de eersten die gebruik maakten van massaproductie. Er werden mallen gemaakt voor voorwerpen die gemaakt werden van aardewerk, brons en glas. Op deze manier konden er sneller en veel meer van dezelfde producten gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan olielampjes, kookpotten, beeldjes of kommen.

 

 

... de Romeinen de uitvinder zijn geweest van beton? In de Romeinse tijd werd gips en kalk gebruikt als bindmiddel. Daarnaast voegden de Romeinen vulkanische stof toe waardoor het Romeinse beton beter bestand is tegen zout water dan het hedendaagse beton. Geen wonder dat er nog zoveel bouwwerken staan van de Romeinen.

 

 

 

Als lichtbron gebruikte de Romeinen naast kaarsen ook olielampjes. Als brandstof voor de olielampjes werd plantaardige olie gebruikt zoals olijfolie of sesamolie. Het vlammetje was niet heel sterk maar kon wel tot 3 uur blijven branden.

 

 

Hoe maakten de Romeinen hun boten waterdicht? Door gebruik te maken van een mengsel van plantenresten en mos, ook wel breeuwsel genoemd.