Mijn Limes

De Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij organiseerde in samenwerking met Romeinse Limes Nederland en de Nederlandse Limes Samenwerking het project 'Mijn Limes 2015', een wedstrijd ter bevordering van burgerinitiatieven rondom de Romeinse limes. Er is door 15 groepen aan mooie en veelbelovende projecten langs de Romeinse limes gewerkt waarvan uiteindelijk 11 projecten de finale behaalden. 

Winnaar

Het project 'Plaatsen van een gedenksteen van Marcus Mallius' in Herwen (Gelderland) werd op 2 april 2016 verkozen tot winnaar van Mijn Limes. Herwen Actief heeft er voor gezorgd dat De Romeinse soldaat Marcus Mallius weer terug is in Herwen door de plaatsing van een replica van zijn grafsteen op de Herwensedijk. De echte grafsteen van deze Romeinse legioensoldaat werd in 1938 in recreatieplas de Bijland opgegraven en geldt als een van de bekendste Romeinse vondsten in Nederland. De originele grafsteen is te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. 

Overige prijswinnaars

De tweede prijs van 1.500 euro ging naar het project Romeinse Tuin ‘De Steenen Camer’ in Arnhem. De Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld heeft binnen hun volkstuin- en wijkpark en op kleine afstand van het voormalige Castellum Meinerswijk, met een grote groep vrijwilligers een Romeinse moestuin ingericht. In de tuin worden niet alleen tal van Romeinse gewassen geteeld, ook vertellen de in Romeinse kledij gestoken vrijwilligers graag verhalen over Romeinse gewassen en Romeins voedsel en zij hebben een educatiepakket ontwikkeld voor de groepen 6 en 7 van de basisschool.

Publieksprijs naar Stichting Amerongen

Het project 'Zichtbaar maken van de Limes' van Stichting Amerongen Inspireert, won de publieksprijs van 1.000 euro. De stichting heeft het streven om de sporen van de limes en Romeinen in Amerongen zichtbaar en beleefbaar te maken. Ze hebben daarvoor al veel gerealiseerd, onder andere een wandelroute, informatiepanelen en een handzaam boekje met Limes-wetenswaardigheden van Amerongen.