Limes Voucher

Om de bekendheid van de Romeinse Limes in Nederland te vergroten, daagden wij ondernemers in 2016 uit om met leuke innovatieve ideeën voor limesproducten te komen. Voor hen was een stimuleringsregeling beschikbaar: de Limes Voucher. 27 ondernemers dienden een aanvraag in voor een product waarmee zij de zichtbaarheid van de Romeinse limes wilden vergroten. 9 producten konden gehonoreerd worden.

Boottocht van Tolkamer naar Nijmegen

Op 6 mei organiseerde [De Nieuwe Grens] een boottocht van Tolkamer naar Nijmegen. Varend langs de limes werden er aan boord verhalen verteld en lezingen gegeven. Eenmaal in Nijmegen werd een bezoek aan de tentoonstelling ‘Van hun Voetstuk’ in Museum Het Valkhof gebracht. Ook tijdens de vaartocht terug naar Tolkamer werden aan boord verhalen verteld. De Nieuwe Grens heeft de intentie om de boottocht met bezoek aan het museum vaker te organiseren.

Limes-vaar- en tandemarrangement

B&B De Posthoornlodge, pal aan de limes gelegen, ontwikkelde een limes-vaararrangement in samenwerking met Varen met Bas en een tandem-arrangement. Met het tandemarrangement combineert de gast een overnachting in de limeskamer met een fietstocht per tandem lang Romeinse kunstwerken in Woerden. Met een routeapp en een mand vol Romeinse lekkernijen ontdekt de bezoeker de Romeinse geschiedenis van Woerden en omgeving. Het vaararrangement combineert een relaxt verblijf in de B&B met een mooie tocht over de Oude Rijn in een klassieke sloep. Aan boord hoor je de verhalen over de rijke Romeinse geschiedenis van het gebied.

Romeinse frisdrank

Levefanum was een van de Romeinse forten langs de Rijn van waaruit de Romeinen 200 jaar lang de noordgrens van het Rijk hebben bewaakt. Wat dronken zij zoal in die tijd? Scoby Producties dook in de geschiedenis en vond dat zowel inheemse als de voor die tijd in Nederland vreemde kruiden en specerijen gebruikt werden. Met deze kruidige basis ontstond een fris-zure drank, traditioneel gefermenteerd, die je meeneemt naar duizenden jaren geleden, ergens aan de oever van de rivier de Rijn. Proost! Of zoals in die tijd vaak geklonken zal hebben: 'Sanitas bona, bene tibi', wat staat voor ‘Goede gezondheid, goedheid voor jou’.

Limes-kooklessen door De Historische Keuken

Leer hoe er gekookt werd langs de limes (grens) van het Romeinse Rijk, tijdens een lezing, diner of kookles. Al bijna 10 jaar specialiseert Claudia Vandepoel zich in historisch eten en drinken. In die jaren heeft zij al talloze workshops-etentjes gegeven en intussen ook een historisch kookboek uitgegeven. Meer dan voldoende kennis om jou en jouw gezelschap een prachtige belevenis te bezorgen die niet alleen leuk is om te maken, maar zeker ook heerlijk om op te eten. Voor meer informatie kun je terecht op de website

Leskist met workshop 'Maak je eigen Romeinse museum' 

Altijd al willen weten waar in Nederland de Romeinen zijn geweest, hoe hun brood smaakte of wat er in de mode was? Met de leskist en de aansluitende workshop ‘Maak je eigen Romeinse museum’ ontdekken kinderen op een leuke, afwisselende en praktische manier van alles over de Romeinse tijd. In de leskist vind je allerlei Romeinse voorwerpen, werkbladen, kaarten en knutselopdrachten. Tijdens de workshop wordt er onder begeleiding van Ten Tijde een mooie tentoonstelling gemaakt! Nodig opa’s, oma’s, vaders, moeders, broertjes en zusjes uit om te komen kijken. Geschikt voor: PO groep 6 t/m 8, VO klas 1 vmbo/havo/vwo, BSO, NSO en verenigingen. De leskist kunt u ophalen en de workshop wordt bij u op locatie gegeven. Voor meer informatie en boekingen neem contact op met Ten Tijde via info@tentijde.nl of 06-82 00 17 39.

Limeskamer in B&B en familiehuis De Nachtdijk

In B&B en familiehuis De Nachtdijk is een prachtige grote Limes-kamer in Romeinse stijl op de eerste verdieping met eigen royale badkamer ingericht. Ook is er een werktafel en een gezellig zitje. Deze kamer is ook geschikt voor vier personen. De monumentale boerderij ligt ten noordwesten van het dorp Cothen, waar de nacht nog donker is, de stilte bijna voelbaar en het uitzicht wijds, niet ver van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het omringende, open agrarische landschap bestaat uit onregelmatige, blokvormige kavels. 

Educatieve workshop over Romeinse kruiden door Stadskruidentuin Nijmegen

Door anekdotes en verhalen, het spelen van een Romeins geurenspel en het maken en proeven van Romeinse hapjes en drankjes, ervaren kinderen zelf hoe belangrijk kruiden waren in de Oudheid en hoe dat tegenwoordig is. De workshop kan op locatie (bijv. op school, op de BSO, in een verenigingsgebouw) of in de Stadskruidentuin plaatsvinden!

Romeinse chocolademunt door Chocobreak

Chocobreak in Nijmegen is dé specialist in chocolade maken. Chocobreak biedt een ruim assortiment aan chocoladeproducten! Het bedrijf weet veel van de historie van cacao en chocolade, en verdiepte zich ook in de Romeinse geschiedenis. Voor de Romeinse limes ontwierp Chocobreak een Romeinse chocolademunt die je daar kunt kopen.

Romeinse veldtochten

Zeven wandelingen langs de noordgrens van het Romeinse rijk. In zeven wandelingen leiden Marycke Janne Naber en Ester Smit je langs sporen van de Romeinen aan de noordgrens van hun rijk. Die zijn volop verscholen in de bodem, maar reconstructies van Romeinse wegen, wachttorens en fundamenten van grensforten maken dit verleden zichtbaar. Ook kunnen de schatten die in de loop der tijd zijn opgegraven, bewonderd worden in diverse musea en informatiecentra. Voor meer informatie en bestellen van de gids: gegarandeerdonregelmatig.nl

Organisatie

De Limes Vouchers werden uitgegeven door Stichting Romeinse Limes Nederland in partnerschap met de Nederlands Limes Samenwerking.