Romeinen-eten

Lezing: Aan tafel met de Romeinen: eten en dineren in de Romeinse tijd

Lezing in Mariëndal op 12 februari 2019.

Dineren is in iedere cultuur behalve gezellig ook een belangrijke sociale gebeurtenis. Denk maar aan de kerstdiners die elk jaar worden …

Lees verder

Lezing in Mariëndal op 12 februari 2019.

Dineren is in iedere cultuur behalve gezellig ook een belangrijke sociale gebeurtenis. Denk maar aan de kerstdiners die elk jaar worden bereid. Dit was niet anders in de antieke Romeinse tijd. Samen eten en drinken in het convivium was wellicht zelfs nog belangrijker. Banketten waren namelijk een gelegenheid om (politieke) banden te smeden en symbolisch kapitaal te vergaren. Het was een reflectie- van de gastheer/vrouw- van iemands rijkdom, (goede) sociale contacten en diens ontwikkeling en verfijnde smaak. Maar ook voor de gasten was het naast een avond heerlijk eten en drinken een mogelijkheid om hun ontwikkeling, eruditie en goed smaak te tonen. Het was de plek waar zaken gedaan werden, politieke banden gesmeed of.. reputaties gebroken. Toch bestaat doorgaans het beeld dat Romeinen enorme ‘Bourgondiërs’ waren en met graagte van overdadige banketten genoten. Hoe kan dat? En wat was een Romeins convivium eigenlijk? In deze lezing zal de eetcultuur van de Romeinen uitgebreid uit de doeken worden gedaan en zal er ook gekeken worden naar wat er gegeten en gedronken werd bij een convivium. Ook zullen recepten van de gastronoom Apicius en zijn kookboek onder de loep worden genomen. We sluiten af met een virtueel convivium waar wij zelf als gasten zullen aanliggen.

Lees minder

Wanneer

  • dinsdag 12 februari 2019om 20.00 uur

Prijzen

  • Voor niet-leden €4.

Locatie

Reviews