Maand van de Geschiedenis

 

 

Oktober is dé geschiedenismaand. Samen met honderden culturele organisaties, boekhandels, bibliotheken en programmamakers brengt De Maand van de Geschiedenis één maand in het jaar geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Doe jij ook mee?

Het thema van dit jaar is GELUK. Is geluk alleen een product van de postmoderne tijd of zijn mensen altijd bezig het geluk te vinden? Hoe zat het in de Romeinse tijd? Het verleden lijkt vooral te worden herdacht om de dingen die anders waren dan nu. Maar in kenmerken die hetzelfde zijn als nu, liggen de verbindingsmogelijkheden tussen ons en het verleden. Vroeger werden mensen ook verliefd, speelden ze spelletjes, wilden ze lekker eten en drinken, mooie kleren dragen, ervoor zorgen dat hen en hun geliefden niks ergs overkwam en bovenal gelukkig zijn. Geluk langs de limes vormt een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie voor interessante lezingen, boeiende sprekers en leuke activiteiten. Dit leidt ons van vervreemding van het verleden naar verbinding met het verleden.

Als inspiratie heeft Stichting Romeinse Limes Nederland een paar thema’s en inspiratie voor activiteiten op een rijtje gezet, met dank aan stagiaire Hadewijch Zwart. Elk thema hebben we ingeleid, zodat dat voor promotiedoeleinden te gebruiken is. En vergeet dan niet om de activiteiten bij de Maand van de Geschiedenis aan te melden voor 1 september. De Romeinse Limes krijgt daarop, net als vorig jaar, een speciale pagina en extra aandacht in de media van de Maand van de Geschiedenis.

Wordt geinspireerd

Ook vinden dit jaar weer de Nationale Archeologiedagen plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis. Mocht je een archeologische activiteit organiseren geef je dan ook meteen op bij de Nationale Archeologiedagen. 

Samenwerking
Onbekend maakt onbemind. De Romeinse Limes is weliswaar het grootste archeologische monument van Nederland, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte. De Maand van de Geschiedenis en de Stichting Romeinse Limes in samenwerking met RomeinenNU vinden elkaar daarom in de gedeelde ambitie om geschiedenis en erfgoed onder een breed publiek bekend en toegankelijk te maken. Hiermee streven we er samen naar om je kennis te laten maken met deze belangrijke episode uit onze geschiedenis.