Maand van de Geschiedenis

 

 

De Stichting Romeinse Limes Nederland was inhoudelijk partner van de Maand van de Geschiedenis 2016, en werd onder het thema ‘Grenzen’ in alle Maand uitgaves met een alinea uitgelicht. De Maand van de Geschiedenis trok weer meer bezoekers dan voorheen.

  • 423 culturele instellingen;
  • 865 boekhandels en bibliotheken;
  • 45 partnerorganisaties brachten miljoenen Nederlanders in aanraking met de geschiedenis van grenzen.

In de Telegraaf stond een promotiestukje over de Maand, met vermelding van de Romeinse Limes als oudste grens; oplage circa 400.000. Steeds werd verwezen naar de website van de Romeinse Limes en de speciale Limes pagina van de Maand van de Geschiedenis. Bestuurslid van de Stichting Paul van der Heijden sprak tijdens de afsluitende Nacht van de Geschiedenis in een volle bibliotheek van het Rijksmuseum de aanwezigen toe over de Limes als multiculturele grenszone.

Het thema voor volgend jaar is ‘Geluk’. De Stichting zal bijdragen aan de inspiratiebijeenkomsten die de Maand van de Geschiedenis begin rond dit thema en zoek samenwerking voor de programmering.

De nationale archeologiedagen    

Ook de nationale archeologiedagen, die dit jaar tijdens de Maand van de Geschiedenis werden georgansieerd, trokken meer bezoekers dan vorig jaar. De Romeinse Limes was ook daar volop aanwezig. Ruim 35.000 bezoekers bezochten meer dan 200 activiteiten op 135 locaties door het hele land.

Samenwerking
Onbekend maakt onbemind. De Romeinse Limes is weliswaar het grootste archeologische monument van Nederland, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte. De Maand van de Geschiedenis en de Stichting Romeinse Limes in samenwerking met RomeinenNU vinden elkaar daarom in de gedeelde ambitie om geschiedenis en erfgoed onder een breed publiek bekend en toegankelijk te maken. Hiermee streven we er samen naar om je kennis te laten maken met deze belangrijke episode uit onze geschiedenis.