Voorburg (Forum Hadriani)

Niet ver van het castellum en de vicus van Ockenburg (Den Haag), ter hoogte van het huidige Voorburg, ligt een door de Cananefaten gesticht stadje. In het eerste kwart van de tweede eeuw wordt de plaats omgedoopt tot Forum Hadriani, wat kan wijzen op ontvangen marktrechten van keizer Hadrianus; zeker is dit echter niet. In 121 en 122 maakt keizer Hadrianus een grote rondreis langs de noordwestelijke grenzen van het Rijk. Hierbij doet hij wellicht ook de nederzetting aan en geeft het dorp marktrecht en zijn naam. Forum Hadriani betekent Markt van Hadrianus.

Hoewel de plaats naar schatting slechts zo’n duizend inwoners telt, staat deze wel vermeld op de beroemde Peutingerkaart. Ook weten we dat Forum Hadriani wordt omringd door een stadsmuur met verschillende poorten, en een dubbele gracht. Binnen de muren ligt een recht stratenpatroon met diverse stenen gebouwen daar aan. Rond 270 wordt de stad door de Romeinen verlaten.

Tegenwoordig bevindt zich op de plek van deze Romeinse stad het park Arentsburg en herinnert alleen een gedenkzuil aan het verleden. In Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg is een kleine permanente expositie over Forum Hadriani te bezichtigen. In archeologisch park Archeon in Alphen aan de Rijn is een huis uit Forum Hadriani gereconstrueerd.