Pleisterplaats, Limes kunstwerk Plantage

Voordat de nieuwe wijk Plantage werd gebouwd, is er tot 2013 archeologisch onderzoek gedaan in het gebied. Hierbij zijn veel sporen uit de Romeinse en Karolingische tijd terug gevonden. Om daar aandacht voor te vragen in de nieuwe functie van het gebied, heeft de gemeente Leiderdorp aan Frank Halmans gevraagd een kunstwerk te creëren.

In de Romeinse Tijd was Leiderdorp het barbaarse gebied, dat met zijn ligging aan de Rijn direct aan de grens van het Romeinse Rijk lag. Via het dichtbij gelegen Castellum Matilo was er uitwisseling tussen de Romeinen en de 'barbaarse' kant, waar de resten uit de Plantage een bewijs van zijn. Een pleisterplaats.

Met het kunstwerk heeft Halmans die pleisterplaats geprobeerd vorm te geven, en ook door een uitwisseling te maken tussen het heden en verleden. De plek waar vroeger de Romeinse soldaat op veldtocht marcheerde, is nu een pleisterplaats voor fietsers die langs de Limes een tocht maken en even kunnen uitrusten. De objecten die in het gebied zijn gevonden, zien er misschien anders uit dan nu, maar hebben nog steeds dezelfde bedoeling..